Prikaz osnovnih podataka o dokumentu
Procesiranje mikrosfera poli-D,L-laktid-a u koje je inkorporiran protein
dc.creator | Jovanović, Ivana | |
dc.creator | Petković, Marijana | |
dc.creator | Vujčić, Zoran | |
dc.creator | Uskoković, Dragan | |
dc.date.accessioned | 2019-07-03T07:19:11Z | |
dc.date.available | 2019-07-03T07:19:11Z | |
dc.date.issued | 2007 | |
dc.identifier.uri | https://dais.sanu.ac.rs/123456789/6275 | |
dc.description.abstract | U svetu trenutno postoji značajna potreba za otkrićem biodegradabilnih mikrosfera kao sistema za kontrolisanu dostavu medikamenata. Glavni nedostatak tradicionalnog načina doziranja medikamenata se ogleda u potrebi za čestim ponavljanjem doza. Koncentracija, trajanje, i biološka aktivnost farmaceutskih agenata se ne mogu kontrolisati. Kako bi se izbegli ovi problemi osmišljena je tehnologija kontrolisanog otpuštanja. Ideja je bila da se terapeutska koncentracija agenta u telu održava tokom produženog vremenskog perioda, otpuštanjem agenta na predvidljiv i kontrolisan način. Inkapsulacija predstavlja efektivan način za kontrolisanu dostavu različitih medikamenata. Dokazano je da efikasnost inkapsulacije i kinetika otpuštanja medikamenata zavise od veličine sintetisanih mikrosfera. Cilj ovog rada je procesiranje mikrosfera od poli-D,L-laktida (PDLLA) modifikovanom precipitacionom metodom. Goveđi serum albumin (BSA) je korišćen kao model protein za mikroinkapsulaciju. Kao surfaktant je korišćen polivinil alkohol (PVA) kako bi se povećala efikasnost inkapsulacije i kako bi se dobile sfere PDLLA željene veličine. Glavni cilj je bio da se ispita uticaj izbora ko-rastvarača (metanol ili etanol), koncentracije PVA, kao i brzine i vremena homogenizacije na morfološke karakteristike mikročestica. Veličina i morfologija čestica se značajno menjaju promenom ovih uslova procesiranja. Može se videti da se pri većim brzinama homogenizacije, kao i sa većim koncentracijama surfaktanta veličina mikrosfera značajno redukuje. Ostali parametri procesa imaju limitiran uticaj na veličinu čestica. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Beograd : Institut tehničkih nauka SANU | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/142006/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | |
dc.source | Program i knjiga apstrakata / Šesta konferencija mladih istraživača Nauka i inženjerstvo novih materijala, Beograd, 24–26. decembar 2007 | sr |
dc.subject | modifikovana precipitaciona metoda | sr |
dc.subject | poli-D,L-laktid | sr |
dc.subject | skenirajuća elektronska mikroskopija | sr |
dc.subject | stereološka analiza | sr |
dc.subject | elektroforeza | sr |
dc.subject | mikrosfere | sr |
dc.subject | microspheres | sr |
dc.subject | modified precipitation method | sr |
dc.subject | poly-D, L-lactide | en |
dc.subject | scanning electron microscope | sr |
dc.subject | stereological analysis | sr |
dc.subject | electrophoresis | sr |
dc.title | Procesiranje mikrosfera poli-D,L-laktid-a u koje je inkorporiran protein | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY-NC-ND | sr |
dcterms.abstract | Вујчић, Зоран; Јовановић, Ивана; Ускоковић, Драган; Петковић, Маријана; Процесирање микросфера поли-Д,Л-лактид-а у које је инкорпориран протеин; Процесирање микросфера поли-Д,Л-лактид-а у које је инкорпориран протеин; | |
dc.citation.spage | 7 | |
dc.citation.epage | 7 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |
dc.identifier.fulltext | https://dais.sanu.ac.rs/bitstream/id/19673/Jovanovic_6KMI_07.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_6275 |