DAIS - Digital Archive of the Serbian Academy of Sciences and Arts
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   DAIS
  • Cрпска академија наука и уметности / Serbian Academy of Sciences and Arts
  • Научни скупови / Scientific Conferences
  • Одељење хемијских и биолошких наука
  • View Item
  •   DAIS
  • Cрпска академија наука и уметности / Serbian Academy of Sciences and Arts
  • Научни скупови / Scientific Conferences
  • Одељење хемијских и биолошких наука
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Примена пестицида у воћарству

Application of pesticides in fruit growing

Thumbnail
2019
4.rad.pdf (1.195Mb)
Authors
Милетић, Новица М.
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Болести и штеточине воћака и винове лозе предста- вљају најзначајнији ограничавајући фактор за постизање оптималног при- носа ових култура. У зависности од биоеколошких и метеоролошких услова број третирања може да варира. Тако, јабука се третира пестицидима у про- секу од 14 до16 пута, коштичаво воће од 5 до 6 пута, јагодасто воће од 7 до 8 пута, а винова лоза од 6 до 7 пута. Заштита воћака и винове лозе подразу- мева интегрални концепт, који поред бројних нехемијских мера укључује и примену пестицида. Иако број третирања пестицидима током године може бити већи, њиховом рационалном применом обезбеђује се очување приноса и добијање здравствено безбедне хране.
Diseases and pests of fruit trees and grapevine are the most important limiting factor in achieving the optimal yields of these crops. The number of treatments with pesticides may vary depending on bioecological and weather conditions. Therefore, apple trees are usually treated 14–16 times during the vegetation period, stone fruit 5–6 times, berries 7–8 times and grapevine 6–7 times on the average. Protection of fruit trees and grapevine implies an integral concept that includes, in addition to numerous non-chemical measures, the use of pesticides. Although the number of pesticide treatments may be higher during the year, their rational application provides preserved yields and the production of health-safe food.
Keywords:
болести / штеточине / воће / фунгициди / инсектициди / diseases / pests / fruit / fungicides / insecticides
Source:
Коришћење пестицида у биљној производњи и заштита животне средине, 2019, 71-84
Publisher:
  • Београд : Српска академија наука и уметности
Note:
  • Научни скупови / Српска академија наука и уметности ; књ. 181. Одељење хемијских и биолошких наука ; књ. 16

Cobiss ID: 1548935146

ISBN: 978-86-7025-829-7

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_9992
URI
https://dais.sanu.ac.rs/123456789/9992
Collections
  • Одељење хемијских и биолошких наука
Institution/Community
Cрпска академија наука и уметности / Serbian Academy of Sciences and Arts
TY  - CONF
AU  - Милетић, Новица М.
PY  - 2019
UR  - https://dais.sanu.ac.rs/123456789/9992
AB  - Болести и штеточине воћака и винове лозе предста-
вљају најзначајнији ограничавајући фактор за постизање оптималног при-
носа ових култура. У зависности од биоеколошких и метеоролошких услова
број третирања може да варира. Тако, јабука се третира пестицидима у про-
секу од 14 до16 пута, коштичаво воће од 5 до 6 пута, јагодасто воће од 7 до
8 пута, а винова лоза од 6 до 7 пута. Заштита воћака и винове лозе подразу-
мева интегрални концепт, који поред бројних нехемијских мера укључује и
примену пестицида. Иако број третирања пестицидима током године може
бити већи, њиховом рационалном применом обезбеђује се очување приноса
и добијање здравствено безбедне хране.
AB  - Diseases and pests of fruit trees and grapevine are the most important limiting
factor in achieving the optimal yields of these crops. The number of treatments
with pesticides may vary depending on bioecological and weather conditions.
Therefore, apple trees are usually treated 14–16 times during the vegetation period,
stone fruit 5–6 times, berries 7–8 times and grapevine 6–7 times on the average. Protection of fruit trees and grapevine implies an integral concept that includes,
in addition to numerous non-chemical measures, the use of pesticides. Although
the number of pesticide treatments may be higher during the year, their rational
application provides preserved yields and the production of health-safe food.
PB  - Београд : Српска академија наука и уметности
C3  - Коришћење пестицида у биљној производњи и заштита животне средине
T1  - Примена пестицида у воћарству
T1  - Application of pesticides in fruit growing
SP  - 71
EP  - 84
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_9992
ER  - 
@conference{
author = "Милетић, Новица М.",
year = "2019",
abstract = "Болести и штеточине воћака и винове лозе предста-
вљају најзначајнији ограничавајући фактор за постизање оптималног при-
носа ових култура. У зависности од биоеколошких и метеоролошких услова
број третирања може да варира. Тако, јабука се третира пестицидима у про-
секу од 14 до16 пута, коштичаво воће од 5 до 6 пута, јагодасто воће од 7 до
8 пута, а винова лоза од 6 до 7 пута. Заштита воћака и винове лозе подразу-
мева интегрални концепт, који поред бројних нехемијских мера укључује и
примену пестицида. Иако број третирања пестицидима током године може
бити већи, њиховом рационалном применом обезбеђује се очување приноса
и добијање здравствено безбедне хране., Diseases and pests of fruit trees and grapevine are the most important limiting
factor in achieving the optimal yields of these crops. The number of treatments
with pesticides may vary depending on bioecological and weather conditions.
Therefore, apple trees are usually treated 14–16 times during the vegetation period,
stone fruit 5–6 times, berries 7–8 times and grapevine 6–7 times on the average. Protection of fruit trees and grapevine implies an integral concept that includes,
in addition to numerous non-chemical measures, the use of pesticides. Although
the number of pesticide treatments may be higher during the year, their rational
application provides preserved yields and the production of health-safe food.",
publisher = "Београд : Српска академија наука и уметности",
journal = "Коришћење пестицида у биљној производњи и заштита животне средине",
title = "Примена пестицида у воћарству, Application of pesticides in fruit growing",
pages = "71-84",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_9992"
}
Милетић, Н. М.. (2019). Примена пестицида у воћарству. in Коришћење пестицида у биљној производњи и заштита животне средине
Београд : Српска академија наука и уметности., 71-84.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_9992
Милетић НМ. Примена пестицида у воћарству. in Коришћење пестицида у биљној производњи и заштита животне средине. 2019;:71-84.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_9992 .
Милетић, Новица М., "Примена пестицида у воћарству" in Коришћење пестицида у биљној производњи и заштита животне средине (2019):71-84,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_9992 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About DAIS - Digital Archive of the Serbian Academy of Sciences and Arts | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About DAIS - Digital Archive of the Serbian Academy of Sciences and Arts | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB