Примена пестицида у воћарству
Application of pesticides in fruit growing
Abstract
Болести и штеточине воћака и винове лозе предста-
вљају најзначајнији ограничавајући фактор за постизање оптималног при-
носа ових култура. У зависности од биоеколошких и метеоролошких услова
број третирања може да варира. Тако, јабука се третира пестицидима у про-
секу од 14 до16 пута, коштичаво воће од 5 до 6 пута, јагодасто воће од 7 до
8 пута, а винова лоза од 6 до 7 пута. Заштита воћака и винове лозе подразу-
мева интегрални концепт, који поред бројних нехемијских мера укључује и
примену пестицида. Иако број третирања пестицидима током године може
бити већи, њиховом рационалном применом обезбеђује се очување приноса
и добијање здравствено безбедне хране.
Diseases and pests of fruit trees and grapevine are the most important limiting
factor in achieving the optimal yields of these crops. The number of treatments
with pesticides may vary depending on bioecological and weather conditions.
Therefore, apple trees are usually treated 14–16 times during the vegetation period,
stone fruit 5–6 times, berries 7–8 times and grapevine 6–7 times on the average. Protection of fruit trees and grapevine implies an integral concept that includes,
in addition to numerous non-chemical measures, the use of pesticides. Although
the number of pesticide treatments may be higher during the year, their rational
application provides preserved yields and the production of health-safe food.
Keywords:
болести / штеточине / воће / фунгициди / инсектициди / diseases / pests / fruit / fungicides / insecticidesSource:
Коришћење пестицида у биљној производњи и заштита животне средине, 2019, 71-84Publisher:
- Београд : Српска академија наука и уметности
Note:
- Научни скупови / Српска академија наука и уметности ; књ. 181. Одељење хемијских и биолошких наука ; књ. 16
Collections
Institution/Community
Cрпска академија наука и уметности / Serbian Academy of Sciences and ArtsTY - CONF AU - Милетић, Новица М. PY - 2019 UR - https://dais.sanu.ac.rs/123456789/9992 AB - Болести и штеточине воћака и винове лозе предста- вљају најзначајнији ограничавајући фактор за постизање оптималног при- носа ових култура. У зависности од биоеколошких и метеоролошких услова број третирања може да варира. Тако, јабука се третира пестицидима у про- секу од 14 до16 пута, коштичаво воће од 5 до 6 пута, јагодасто воће од 7 до 8 пута, а винова лоза од 6 до 7 пута. Заштита воћака и винове лозе подразу- мева интегрални концепт, који поред бројних нехемијских мера укључује и примену пестицида. Иако број третирања пестицидима током године може бити већи, њиховом рационалном применом обезбеђује се очување приноса и добијање здравствено безбедне хране. AB - Diseases and pests of fruit trees and grapevine are the most important limiting factor in achieving the optimal yields of these crops. The number of treatments with pesticides may vary depending on bioecological and weather conditions. Therefore, apple trees are usually treated 14–16 times during the vegetation period, stone fruit 5–6 times, berries 7–8 times and grapevine 6–7 times on the average. Protection of fruit trees and grapevine implies an integral concept that includes, in addition to numerous non-chemical measures, the use of pesticides. Although the number of pesticide treatments may be higher during the year, their rational application provides preserved yields and the production of health-safe food. PB - Београд : Српска академија наука и уметности C3 - Коришћење пестицида у биљној производњи и заштита животне средине T1 - Примена пестицида у воћарству T1 - Application of pesticides in fruit growing SP - 71 EP - 84 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_9992 ER -
@conference{ author = "Милетић, Новица М.", year = "2019", abstract = "Болести и штеточине воћака и винове лозе предста- вљају најзначајнији ограничавајући фактор за постизање оптималног при- носа ових култура. У зависности од биоеколошких и метеоролошких услова број третирања може да варира. Тако, јабука се третира пестицидима у про- секу од 14 до16 пута, коштичаво воће од 5 до 6 пута, јагодасто воће од 7 до 8 пута, а винова лоза од 6 до 7 пута. Заштита воћака и винове лозе подразу- мева интегрални концепт, који поред бројних нехемијских мера укључује и примену пестицида. Иако број третирања пестицидима током године може бити већи, њиховом рационалном применом обезбеђује се очување приноса и добијање здравствено безбедне хране., Diseases and pests of fruit trees and grapevine are the most important limiting factor in achieving the optimal yields of these crops. The number of treatments with pesticides may vary depending on bioecological and weather conditions. Therefore, apple trees are usually treated 14–16 times during the vegetation period, stone fruit 5–6 times, berries 7–8 times and grapevine 6–7 times on the average. Protection of fruit trees and grapevine implies an integral concept that includes, in addition to numerous non-chemical measures, the use of pesticides. Although the number of pesticide treatments may be higher during the year, their rational application provides preserved yields and the production of health-safe food.", publisher = "Београд : Српска академија наука и уметности", journal = "Коришћење пестицида у биљној производњи и заштита животне средине", title = "Примена пестицида у воћарству, Application of pesticides in fruit growing", pages = "71-84", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_9992" }
Милетић, Н. М.. (2019). Примена пестицида у воћарству. in Коришћење пестицида у биљној производњи и заштита животне средине Београд : Српска академија наука и уметности., 71-84. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_9992
Милетић НМ. Примена пестицида у воћарству. in Коришћење пестицида у биљној производњи и заштита животне средине. 2019;:71-84. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_9992 .
Милетић, Новица М., "Примена пестицида у воћарству" in Коришћење пестицида у биљној производњи и заштита животне средине (2019):71-84, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_9992 .