DAIS - Digital Archive of the Serbian Academy of Sciences and Arts
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrilic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   DAIS
  • Cрпска академија наука и уметности / Serbian Academy of Sciences and Arts
  • Научни скупови / Scientific Conferences
  • Одељење хемијских и биолошких наука
  • View Item
  •   DAIS
  • Cрпска академија наука и уметности / Serbian Academy of Sciences and Arts
  • Научни скупови / Scientific Conferences
  • Одељење хемијских и биолошких наука
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Примена пестицида у повртарству

Pesticide application in vegetable production

Thumbnail
2019
3.rad.pdf (1.041Mb)
Authors
Рекановић, Емил
Степановић, Милош
Милијашевић Марчић, Светлана
Поточник, Ивана
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Технологија гајења поврћа се из године у годину уна- пређује и модификује. Адекватна примена агротехничких мера – припрема земљишта, одабир квалитетног семенског и садног материјала (расад), опти- мална густина усева, исхрана, наводњавање, специфичне мере неге, и хемиј- ских мера – заштите од корова, проузорковача обољења и штеточина пред- стављају основ ове технологије. Примена пестицида хемијског порекла и даље остаје доминатни вид заштите повртарских усева од штетних организама. Најзначајније хемијске групе фунгицида које се најчешће користе у заштити поврћа су триазоли, неорганска једињења бакра, дитиокарбамати, цијаноа- цетамид-оксими, фосфонати, карбамати, фениламиди, инхибитори цитохром bc1 комплекса, амиди карбоксилне киселине, бензамиди и дикарбоксимиди. У заштити поврћа од штетних инсеката и гриња највише су заступљене три групе инсектицида: органофосфати (диметоат, хлорпирифос, малатион), који делују као неуротоксини, карбамати (метомил, оксамил) инхибитори ацет...ил- холин есетеразе (AchE), пиретроиди (ламбда цихалотрин, тау-флувалинат, акринатрин, алфа-циперметрин, циперметрин, делтаметрин) модулатори на- тријумових канала. У последње време, све интензивније се проучавају и примењују биоло- шке мере контроле штетних организама.Са новим сазнањима о том начину заштите повртарских биљака расте и потреба за новим производима који би били алтернатива, или допуна хемијским мерама заштите.

Vegetable production improves and modifies from year to year. Adequate application of agro-technical measures – soil cultivation, selection of quality seed and planting material (seedlings), optimal crop density, nutrition, irrigation, specific care measures and chemical measures – protection from weeds, diseases and pests are the basis of this technology. The use of pesticides remains the dominant aspect of vegetable crops protection from harmful organisms. The most important chemical groups of the fungicides used in the protection of vegetables are triazoles, inorganic copper compounds, dithiocarbamates, cyanoacetamide oximes, phosphonates, carbamates, phenylamides, cytochrome bc1 complex inhibitors, carboxylic acid amides, benzamides and dicarboximides. In the protection of vegetables from harmful insects and mites, three groups of insecticides are most represented: organophosphates (dimethoate, chlorpyrifos, malation), which act as neurotoxins, carbamates (methomyl, oxa...myl) acetylcholine esetheras (AchE) inhibitors, pyrethroids (lambda cyhalothrin, tau-fluvalinate, acrinatrin, alpha-cypermethrin, cypermethrin, deltamethrin) sodium channel modulators.In recent period biological measures for the control of harmful organisms are being studied and applied more intensively. With new knowledge about this model of protecting vegetable plants, there is a growing need for new products that would be an alternative, or supplement with chemical protective measures.

Keywords:
поврће / пестициди / фунгициди / инсектициди / биопестициди
Source:
Коришћење пестицида у биљној производњи и заштита животне средине, 2019, 53-69
Publisher:
  • Београд : Српска академија наука и уметности
Projects:
  • Studies on plant pathogens, arthropods, weeds, and pesticides with a view to developing the methods of biorational plant protection and safe food production (RS-31043)
Note:
  • Научни скупови / Српска академија наука и уметности ; књ. 181. Одељење хемијских и биолошких наука ; књ. 16

Cobiss ID: 1548934890

ISBN: 978-86-7025-829-7

[ Google Scholar ]
URI
https://dais.sanu.ac.rs/123456789/9989
Collections
  • Одељење хемијских и биолошких наука
Institution
Cрпска академија наука и уметности / Serbian Academy of Sciences and Arts

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About DAIS - Digital Archive of the Serbian Academy of Sciences and Arts | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutionsAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About DAIS - Digital Archive of the Serbian Academy of Sciences and Arts | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB