Производња вина у манастиру Копорин: „повратак традицији” и/или „одлазак на тржиште”? / Wine production in Koporin monastery: “return to tradition” and / or “entering the market”?
Book part (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Традиција гајења винове лозе и производња вина у манастирима Српске
православне цркве, започета још у средњем веку, прекидана је под утицајем
бројних неповољних друштвених и историјских околности. Многи манастири су, у жељи да успоставе континуитет са некадашњом традицијом,
током последњих година започели обнову винограда и основали своје винарије. Један од таквих примера јесте винарија „Амбелос” манастира Копорин. Истраживачка пажња је у овом раду усмерена ка развоју ове винарије и
начину на који се представља купцима, као и употреби симбола на етикетама и логотипима, са циљем да се утврде промотивне стратегије и симболика
која доминира у њеној јавној репрезентацији.
The tradition of growing grapevine and wine production in the monasteries of the Serbian
Orthodox Church, which began in the Middle Ages, was interrupted under the influence
of numerous unfavorable social and historical circumstances. In the desire to establish a
continuity with the former tradition, many monasteries have recently started the renovation
of vineyards and founded wineries. One such example is the winery “Ambelos” of Koporin
monastery, which was founded in 2015. In this paper, the research attention is focused on
the development of this winery and the way it is presented to customers, as well as the use
of symbols on the labels and logos, in order to determine their promotional strategies and
symbols that dominate its public representation.
Keywords:
вино / традиција / винарија / манастир Копорин / Српска православна црква / wine / tradition / winery / Koporin monastery / Serbian Orthodox ChurchSource:
Савремена српска фолклористика X : тематски зборник радова, 2022Publisher:
- Београд : Удружење фолклориста Србије
- Београд : Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
- Топола : Културни центар "Топола"
Funding / projects:
Institution/Community
Етнографски институт САНУ / Institute of Ethnography SASATY - CHAP AU - Анђелковић, Биљана М. PY - 2022 UR - https://dais.sanu.ac.rs/123456789/14081 AB - Традиција гајења винове лозе и производња вина у манастирима Српске православне цркве, започета још у средњем веку, прекидана је под утицајем бројних неповољних друштвених и историјских околности. Многи манастири су, у жељи да успоставе континуитет са некадашњом традицијом, током последњих година започели обнову винограда и основали своје винарије. Један од таквих примера јесте винарија „Амбелос” манастира Копорин. Истраживачка пажња је у овом раду усмерена ка развоју ове винарије и начину на који се представља купцима, као и употреби симбола на етикетама и логотипима, са циљем да се утврде промотивне стратегије и симболика која доминира у њеној јавној репрезентацији. AB - The tradition of growing grapevine and wine production in the monasteries of the Serbian Orthodox Church, which began in the Middle Ages, was interrupted under the influence of numerous unfavorable social and historical circumstances. In the desire to establish a continuity with the former tradition, many monasteries have recently started the renovation of vineyards and founded wineries. One such example is the winery “Ambelos” of Koporin monastery, which was founded in 2015. In this paper, the research attention is focused on the development of this winery and the way it is presented to customers, as well as the use of symbols on the labels and logos, in order to determine their promotional strategies and symbols that dominate its public representation. PB - Београд : Удружење фолклориста Србије PB - Београд : Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" PB - Топола : Културни центар "Топола" T2 - Савремена српска фолклористика X : тематски зборник радова T1 - Производња вина у манастиру Копорин: „повратак традицији” и/или „одлазак на тржиште”? / Wine production in Koporin monastery: “return to tradition” and / or “entering the market”? UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_14081 ER -
@inbook{ author = "Анђелковић, Биљана М.", year = "2022", abstract = "Традиција гајења винове лозе и производња вина у манастирима Српске православне цркве, започета још у средњем веку, прекидана је под утицајем бројних неповољних друштвених и историјских околности. Многи манастири су, у жељи да успоставе континуитет са некадашњом традицијом, током последњих година започели обнову винограда и основали своје винарије. Један од таквих примера јесте винарија „Амбелос” манастира Копорин. Истраживачка пажња је у овом раду усмерена ка развоју ове винарије и начину на који се представља купцима, као и употреби симбола на етикетама и логотипима, са циљем да се утврде промотивне стратегије и симболика која доминира у њеној јавној репрезентацији., The tradition of growing grapevine and wine production in the monasteries of the Serbian Orthodox Church, which began in the Middle Ages, was interrupted under the influence of numerous unfavorable social and historical circumstances. In the desire to establish a continuity with the former tradition, many monasteries have recently started the renovation of vineyards and founded wineries. One such example is the winery “Ambelos” of Koporin monastery, which was founded in 2015. In this paper, the research attention is focused on the development of this winery and the way it is presented to customers, as well as the use of symbols on the labels and logos, in order to determine their promotional strategies and symbols that dominate its public representation.", publisher = "Београд : Удружење фолклориста Србије, Београд : Универзитетска библиотека "Светозар Марковић", Топола : Културни центар "Топола"", journal = "Савремена српска фолклористика X : тематски зборник радова", booktitle = "Производња вина у манастиру Копорин: „повратак традицији” и/или „одлазак на тржиште”? / Wine production in Koporin monastery: “return to tradition” and / or “entering the market”?", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_14081" }
Анђелковић, Б. М.. (2022). Производња вина у манастиру Копорин: „повратак традицији” и/или „одлазак на тржиште”? / Wine production in Koporin monastery: “return to tradition” and / or “entering the market”?. in Савремена српска фолклористика X : тематски зборник радова Београд : Удружење фолклориста Србије.. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_14081
Анђелковић БМ. Производња вина у манастиру Копорин: „повратак традицији” и/или „одлазак на тржиште”? / Wine production in Koporin monastery: “return to tradition” and / or “entering the market”?. in Савремена српска фолклористика X : тематски зборник радова. 2022;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_14081 .
Анђелковић, Биљана М., "Производња вина у манастиру Копорин: „повратак традицији” и/или „одлазак на тржиште”? / Wine production in Koporin monastery: “return to tradition” and / or “entering the market”?" in Савремена српска фолклористика X : тематски зборник радова (2022), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_14081 .