Именице за именовање хране и пића у Речнику говора јабланичког краја Радмиле Жугић
Book part (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
У раду је дат лексички инвентар који се тиче кулинарске лексике у Речнику
говора јабланичког краја Радмиле Жугић. Анализирано је око 200 именица
којима се именују реалије уско везане за кулинарство. Циљ рада јесте да
се на основу грађе прикупљене из Речника говора јабланичког краја укаже
на богатство и шаренило једног конкретног лексичког и семантичког система на конкретном дијалекатском подручју. Ексцерпирана грађа анализирана је на лексичко-семантичком нивоу, где су лексеме разврстане
према ужим пољима и микропољима. Указано је и на порекло појединих
лексема које су у српски лексички фонд дошле посредством неког страног
језика.
The paper presents a lexical inventory regarding the culinary lexicon in the
Dictionary of the Jablanica region by Radmila Žugić. Around 200 nouns are named
for realms closely related to culinary art. The aim of the paper is to point on the
material collected from the Dictionary of the Jablanica region to the richness and
colour of a specific lexical and semantic system in the specific dialectal area.
Excerpted material was analysed at the lexical-semantic level, where the
lexemes were classified according to the narrower fields and microfields. It was
also pointed out to the origin of some of the lexemes that came to the Serbian
lexical fund through a foreign language.
The large number of lexemes concerning culinary terminology indicates the
richness of this lexical layer. In this way, many terms that are not in everyday
use are preserved from oblivion. Out of 16 semantic points, contained in Gordana Vuković's Questionnaire, the material covered 13. The most numerous
seman...tic field is related to bread.
Keywords:
кулинарска лексика; Речник говора јабланичког краја; лексичко-семантички ниво; семантичка поља / Culinary Lexicon; Dictionary of the Jablanica Region; Lexical-Semantic Level; Semantic FieldsSource:
Наука без граница 3 : Међународни тематски зборник, 2. Језик и језици, 2020, 199-215Publisher:
- Косовска Митровица : Филозофски факултет Универзитета у Приштини
Funding / projects:
Collections
Institution/Community
Институт за српски језик САНУ / Institute for the Serbian Language of SASATY - CHAP AU - Савић, Сандра Г. PY - 2020 UR - https://dais.sanu.ac.rs/123456789/12408 AB - У раду је дат лексички инвентар који се тиче кулинарске лексике у Речнику говора јабланичког краја Радмиле Жугић. Анализирано је око 200 именица којима се именују реалије уско везане за кулинарство. Циљ рада јесте да се на основу грађе прикупљене из Речника говора јабланичког краја укаже на богатство и шаренило једног конкретног лексичког и семантичког система на конкретном дијалекатском подручју. Ексцерпирана грађа анализирана је на лексичко-семантичком нивоу, где су лексеме разврстане према ужим пољима и микропољима. Указано је и на порекло појединих лексема које су у српски лексички фонд дошле посредством неког страног језика. AB - The paper presents a lexical inventory regarding the culinary lexicon in the Dictionary of the Jablanica region by Radmila Žugić. Around 200 nouns are named for realms closely related to culinary art. The aim of the paper is to point on the material collected from the Dictionary of the Jablanica region to the richness and colour of a specific lexical and semantic system in the specific dialectal area. Excerpted material was analysed at the lexical-semantic level, where the lexemes were classified according to the narrower fields and microfields. It was also pointed out to the origin of some of the lexemes that came to the Serbian lexical fund through a foreign language. The large number of lexemes concerning culinary terminology indicates the richness of this lexical layer. In this way, many terms that are not in everyday use are preserved from oblivion. Out of 16 semantic points, contained in Gordana Vuković's Questionnaire, the material covered 13. The most numerous semantic field is related to bread. PB - Косовска Митровица : Филозофски факултет Универзитета у Приштини T2 - Наука без граница 3 : Међународни тематски зборник, 2. Језик и језици T1 - Именице за именовање хране и пића у Речнику говора јабланичког краја Радмиле Жугић SP - 199 EP - 215 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_12408 ER -
@inbook{ author = "Савић, Сандра Г.", year = "2020", abstract = "У раду је дат лексички инвентар који се тиче кулинарске лексике у Речнику говора јабланичког краја Радмиле Жугић. Анализирано је око 200 именица којима се именују реалије уско везане за кулинарство. Циљ рада јесте да се на основу грађе прикупљене из Речника говора јабланичког краја укаже на богатство и шаренило једног конкретног лексичког и семантичког система на конкретном дијалекатском подручју. Ексцерпирана грађа анализирана је на лексичко-семантичком нивоу, где су лексеме разврстане према ужим пољима и микропољима. Указано је и на порекло појединих лексема које су у српски лексички фонд дошле посредством неког страног језика., The paper presents a lexical inventory regarding the culinary lexicon in the Dictionary of the Jablanica region by Radmila Žugić. Around 200 nouns are named for realms closely related to culinary art. The aim of the paper is to point on the material collected from the Dictionary of the Jablanica region to the richness and colour of a specific lexical and semantic system in the specific dialectal area. Excerpted material was analysed at the lexical-semantic level, where the lexemes were classified according to the narrower fields and microfields. It was also pointed out to the origin of some of the lexemes that came to the Serbian lexical fund through a foreign language. The large number of lexemes concerning culinary terminology indicates the richness of this lexical layer. In this way, many terms that are not in everyday use are preserved from oblivion. Out of 16 semantic points, contained in Gordana Vuković's Questionnaire, the material covered 13. The most numerous semantic field is related to bread.", publisher = "Косовска Митровица : Филозофски факултет Универзитета у Приштини", journal = "Наука без граница 3 : Међународни тематски зборник, 2. Језик и језици", booktitle = "Именице за именовање хране и пића у Речнику говора јабланичког краја Радмиле Жугић", pages = "199-215", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_12408" }
Савић, С. Г.. (2020). Именице за именовање хране и пића у Речнику говора јабланичког краја Радмиле Жугић. in Наука без граница 3 : Међународни тематски зборник, 2. Језик и језици Косовска Митровица : Филозофски факултет Универзитета у Приштини., 199-215. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_12408
Савић СГ. Именице за именовање хране и пића у Речнику говора јабланичког краја Радмиле Жугић. in Наука без граница 3 : Међународни тематски зборник, 2. Језик и језици. 2020;:199-215. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_12408 .
Савић, Сандра Г., "Именице за именовање хране и пића у Речнику говора јабланичког краја Радмиле Жугић" in Наука без граница 3 : Међународни тематски зборник, 2. Језик и језици (2020):199-215, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_12408 .