Sinteza i struktura bakterijske celuloze primenom bakterija sirćetnog vrenja
Synthesis and structure of bcterial cellulose by acetic acid bacteria
Authors
Janićijević, AleksandraFilipović, Suzana

Pavlović, Vladimir B.

Sknepnek, Aleksandra
Kovačević, Danijela
Đorđević, Nenad
Mirković, Miljana

Živković, Predrag
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Kao jedan od najzastupljenijih biopolimera na Zemlji, celuloza je našla primenu u prehrambenoj industriji, biomedicini i biotehnologiji. Dobijanje celuloznih vlakana iz biljaka je praćeno prisustvom nusproizvoda, čije je uklanjanje zahtevan proces. Stoga, materijali na bazi bakterijske nanoceluloze (BCN), nalaze sve širu primenu u svakodnevnici. Imajući u vidu prednosti BCN, u ovom radu su ispitivane promene u strukturi i morfologiji BCN u funkciji parametara sinteze. Analiziran je uticaj vrste i zapremine medijuma, kao i dužine prečišćavanja u NaOH, na promene u prinosu i strukturi BCN. Navedene promene su ispitivane metodama XRD, FTIR, kao i primenom SEM i EDS analize.
As one of the most common biopolymers on Earth, cellulose has found an important role in food industry, biomedicine andbiotechnology. The process of obtaining cellulose fibers is often followed with the presence of the byproduct, whose removal is required procedure. From that reason, the process of obtaining material on a bacterial cellulose (BC) basis,finds wide application in everyday life. Having in mind her many features, we have investigated the change in structure and morphology of BC depending on the synthesis parameters. The influence of the medium volume and different time intervals of NaOH treatment relative to different BCN yields and structure. The mentioned changes were examined by XRD, FTIR spectroscopy, as well as SEM and EDS analyzes.
Keywords:
bacterial cellulose / kombucha / acetic acid bacteria / SEM / XRDSource:
Zbornik radova [Elektronski izvor] / XXVI savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12 - 13. mart 2021. godine, 2021, 281-289Publisher:
- Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet
Funding / projects:
- Ministry of Education, Science and Technological Development, Republic of Serbia, Grant no. 200017 (University of Belgrade, Institute of Nuclear Sciences 'Vinča', Belgrade-Vinča) (RS-200017)
- Ministry of Education, Science and Technological Development, Republic of Serbia, Grant no. 200175 (Institute of Technical Sciences of SASA, Belgrade) (RS-200175)
- Ministry of Education, Science and Technological Development, Republic of Serbia, Grant no. 200116 (University of Belgrade, Faculty of Agriculture) (RS-200116)
Institution/Community
Институт техничких наука САНУ / Institute of Technical Sciences of SASATY - CONF AU - Janićijević, Aleksandra AU - Filipović, Suzana AU - Pavlović, Vladimir B. AU - Sknepnek, Aleksandra AU - Kovačević, Danijela AU - Đorđević, Nenad AU - Mirković, Miljana AU - Živković, Predrag PY - 2021 UR - https://dais.sanu.ac.rs/123456789/12356 AB - Kao jedan od najzastupljenijih biopolimera na Zemlji, celuloza je našla primenu u prehrambenoj industriji, biomedicini i biotehnologiji. Dobijanje celuloznih vlakana iz biljaka je praćeno prisustvom nusproizvoda, čije je uklanjanje zahtevan proces. Stoga, materijali na bazi bakterijske nanoceluloze (BCN), nalaze sve širu primenu u svakodnevnici. Imajući u vidu prednosti BCN, u ovom radu su ispitivane promene u strukturi i morfologiji BCN u funkciji parametara sinteze. Analiziran je uticaj vrste i zapremine medijuma, kao i dužine prečišćavanja u NaOH, na promene u prinosu i strukturi BCN. Navedene promene su ispitivane metodama XRD, FTIR, kao i primenom SEM i EDS analize. AB - As one of the most common biopolymers on Earth, cellulose has found an important role in food industry, biomedicine andbiotechnology. The process of obtaining cellulose fibers is often followed with the presence of the byproduct, whose removal is required procedure. From that reason, the process of obtaining material on a bacterial cellulose (BC) basis,finds wide application in everyday life. Having in mind her many features, we have investigated the change in structure and morphology of BC depending on the synthesis parameters. The influence of the medium volume and different time intervals of NaOH treatment relative to different BCN yields and structure. The mentioned changes were examined by XRD, FTIR spectroscopy, as well as SEM and EDS analyzes. PB - Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet C3 - Zbornik radova [Elektronski izvor] / XXVI savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12 - 13. mart 2021. godine T1 - Sinteza i struktura bakterijske celuloze primenom bakterija sirćetnog vrenja SP - 281 EP - 289 DO - 10.46793/SBT26.281J UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_12356 ER -
@conference{ author = "Janićijević, Aleksandra and Filipović, Suzana and Pavlović, Vladimir B. and Sknepnek, Aleksandra and Kovačević, Danijela and Đorđević, Nenad and Mirković, Miljana and Živković, Predrag", year = "2021", abstract = "Kao jedan od najzastupljenijih biopolimera na Zemlji, celuloza je našla primenu u prehrambenoj industriji, biomedicini i biotehnologiji. Dobijanje celuloznih vlakana iz biljaka je praćeno prisustvom nusproizvoda, čije je uklanjanje zahtevan proces. Stoga, materijali na bazi bakterijske nanoceluloze (BCN), nalaze sve širu primenu u svakodnevnici. Imajući u vidu prednosti BCN, u ovom radu su ispitivane promene u strukturi i morfologiji BCN u funkciji parametara sinteze. Analiziran je uticaj vrste i zapremine medijuma, kao i dužine prečišćavanja u NaOH, na promene u prinosu i strukturi BCN. Navedene promene su ispitivane metodama XRD, FTIR, kao i primenom SEM i EDS analize., As one of the most common biopolymers on Earth, cellulose has found an important role in food industry, biomedicine andbiotechnology. The process of obtaining cellulose fibers is often followed with the presence of the byproduct, whose removal is required procedure. From that reason, the process of obtaining material on a bacterial cellulose (BC) basis,finds wide application in everyday life. Having in mind her many features, we have investigated the change in structure and morphology of BC depending on the synthesis parameters. The influence of the medium volume and different time intervals of NaOH treatment relative to different BCN yields and structure. The mentioned changes were examined by XRD, FTIR spectroscopy, as well as SEM and EDS analyzes.", publisher = "Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet", journal = "Zbornik radova [Elektronski izvor] / XXVI savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12 - 13. mart 2021. godine", title = "Sinteza i struktura bakterijske celuloze primenom bakterija sirćetnog vrenja", pages = "281-289", doi = "10.46793/SBT26.281J", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_12356" }
Janićijević, A., Filipović, S., Pavlović, V. B., Sknepnek, A., Kovačević, D., Đorđević, N., Mirković, M.,& Živković, P.. (2021). Sinteza i struktura bakterijske celuloze primenom bakterija sirćetnog vrenja. in Zbornik radova [Elektronski izvor] / XXVI savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12 - 13. mart 2021. godine Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet., 281-289. https://doi.org/10.46793/SBT26.281J https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_12356
Janićijević A, Filipović S, Pavlović VB, Sknepnek A, Kovačević D, Đorđević N, Mirković M, Živković P. Sinteza i struktura bakterijske celuloze primenom bakterija sirćetnog vrenja. in Zbornik radova [Elektronski izvor] / XXVI savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12 - 13. mart 2021. godine. 2021;:281-289. doi:10.46793/SBT26.281J https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_12356 .
Janićijević, Aleksandra, Filipović, Suzana, Pavlović, Vladimir B., Sknepnek, Aleksandra, Kovačević, Danijela, Đorđević, Nenad, Mirković, Miljana, Živković, Predrag, "Sinteza i struktura bakterijske celuloze primenom bakterija sirćetnog vrenja" in Zbornik radova [Elektronski izvor] / XXVI savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12 - 13. mart 2021. godine (2021):281-289, https://doi.org/10.46793/SBT26.281J ., https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_12356 .