Банатска месна трпеза
Banat Meat Meals
Article (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
У раду се на основу лексичко-семантичке анализе представља кулинарски
материјал у вези са месом, јелима од меса и месним прерађевинама у неким
севернобанатским селима – Ђали, Санаду и Мокрину. При томе се дају
релације према појединим српским пунктовима у румунском и мађарском
Банату. Анализу прате изводи из транскрипата којима се приказује функција
банатског кулинарија у етнографском и социјалном контексту.
The paper is a lexical and semantic analysis of the culinary vocabulary related to
meat, processed meat products and meals made of meat, in some villages in the
northern part of Banat (Ćala, Sanad and Mokrin), with some Serbian places in Romanian
and Hungarian Banat included. The analysis is supported by the excerpts
from the transcripts indicating the functions of the Banat cuisine and culinary vocabulary
in the ethnographic and social context.
The results of the analysis have shown the abundance of borrowed words in the
thematic areas Meals made of meat and Processed meat products, and a prevalence
of local, domestic lexis in the semantic group Types and cuts of meat.
Keywords:
банатски кулинариј; месо и јела од меса; лексичко-семантичка анализа; дијалекат; кикиндски говорни тип; дијалекатска лексика / Banat Cuisine; Meat and Meals Made of Meat; Lexical and Semantic Analysis; Dialect; Kikinda Speech Type; Dialect LexisSource:
Годишњак за српски језик, 2013, 26, 13, 461-469Publisher:
- Ниш : Филозофски факултет
Funding / projects:
Collections
Institution/Community
Институт за српски језик САНУ / Institute for the Serbian Language of SASATY - JOUR AU - Радовановић, Драгана И. PY - 2013 UR - https://dais.sanu.ac.rs/123456789/12237 AB - У раду се на основу лексичко-семантичке анализе представља кулинарски материјал у вези са месом, јелима од меса и месним прерађевинама у неким севернобанатским селима – Ђали, Санаду и Мокрину. При томе се дају релације према појединим српским пунктовима у румунском и мађарском Банату. Анализу прате изводи из транскрипата којима се приказује функција банатског кулинарија у етнографском и социјалном контексту. AB - The paper is a lexical and semantic analysis of the culinary vocabulary related to meat, processed meat products and meals made of meat, in some villages in the northern part of Banat (Ćala, Sanad and Mokrin), with some Serbian places in Romanian and Hungarian Banat included. The analysis is supported by the excerpts from the transcripts indicating the functions of the Banat cuisine and culinary vocabulary in the ethnographic and social context. The results of the analysis have shown the abundance of borrowed words in the thematic areas Meals made of meat and Processed meat products, and a prevalence of local, domestic lexis in the semantic group Types and cuts of meat. PB - Ниш : Филозофски факултет T2 - Годишњак за српски језик T1 - Банатска месна трпеза T1 - Banat Meat Meals SP - 461 EP - 469 VL - 26 IS - 13 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_12237 ER -
@article{ author = "Радовановић, Драгана И.", year = "2013", abstract = "У раду се на основу лексичко-семантичке анализе представља кулинарски материјал у вези са месом, јелима од меса и месним прерађевинама у неким севернобанатским селима – Ђали, Санаду и Мокрину. При томе се дају релације према појединим српским пунктовима у румунском и мађарском Банату. Анализу прате изводи из транскрипата којима се приказује функција банатског кулинарија у етнографском и социјалном контексту., The paper is a lexical and semantic analysis of the culinary vocabulary related to meat, processed meat products and meals made of meat, in some villages in the northern part of Banat (Ćala, Sanad and Mokrin), with some Serbian places in Romanian and Hungarian Banat included. The analysis is supported by the excerpts from the transcripts indicating the functions of the Banat cuisine and culinary vocabulary in the ethnographic and social context. The results of the analysis have shown the abundance of borrowed words in the thematic areas Meals made of meat and Processed meat products, and a prevalence of local, domestic lexis in the semantic group Types and cuts of meat.", publisher = "Ниш : Филозофски факултет", journal = "Годишњак за српски језик", title = "Банатска месна трпеза, Banat Meat Meals", pages = "461-469", volume = "26", number = "13", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_12237" }
Радовановић, Д. И.. (2013). Банатска месна трпеза. in Годишњак за српски језик Ниш : Филозофски факултет., 26(13), 461-469. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_12237
Радовановић ДИ. Банатска месна трпеза. in Годишњак за српски језик. 2013;26(13):461-469. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_12237 .
Радовановић, Драгана И., "Банатска месна трпеза" in Годишњак за српски језик, 26, no. 13 (2013):461-469, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_12237 .