Здравствени ризици услед примене пестицида
Health risks of pesticide use
Апстракт
Пестициди представљају широку групу хемијских
супстанци које се користе да униште или смање негативно дејство инсеката,
гљива, нежељених биљака, као и глодара. Ове супстанце су у широкој упо-
треби – од стамбеног простора, где се користе за борбу против комараца, до
обала река, њива, али и болница и других јавних установа. Њихова употреба
у модерној пољопривреди у порасту је последњих деценија, примарно због
пораста броја становника, а самим тим и све веће потребе за храном, затим
промене начина исхране, на пример становништва у Азији, али и због одре-
ђених климатских промена. Опште је познато и прихваћено да пестициди, у
високим дозама, могу изазвати акутно тровање, које се манифестује тешком
клиничком сликом, а може довести и до смрти. Међутим, и хронично излага-
ње пестицидима може довести до појаве различитих обољења.
Циљ овог рада је да представи најзначајније здравствене ризике код
људи који могу настати услед примене пестицида, као и да укаже на битне ка-
рактерис...тике неопходне за боље разумевање и превенцију ових ризика. Људи
су изложени пестицидима на различите начине, а ова изложеност разликује
се и по интензитету, трајању, типу супстанце, па и по самим карактеристика-
ма субјеката који су изложени. Ефекти по здравље који се најчешће помињу
у вези са изложеношћу пестицидима су лимфоми (Хоџкин и нон-Хоџкин),
Паркинсонова болест, и поремећај функције ендокриног система. Поједини
аутори довели су изложеност пестицидима и у везу са настајањем рака дојке,
простате, као и тумора мозга. Верује се да је основни механизам токсично-
сти већине пестицида оксидативни стрес, а који може изазвати и оштећења
генетског материјала ћелија и на тај начин довести до појаве и развоја разли-
читих ефеката.
Правилна употреба пестицида од стране обучених особа, уз пошто-
вање принципа заштите на раду, као и заштите животне средине, једини је
начин да се ризик по здравље, услед употребе ових токсичних супстанци,
сведе на минимум.
Pesticides are a wide group of chemical substances which are used to destroy
or reduce the negative effects of insects, fungi, plants, as well as rodents.
These substances are widely used – from agricultural fields to hospitals or even
homes. Modern agriculture is difficult to imagine without pesticides, as the growing
population, the increase in the use of meat in Asia and Africa, and climate
changes, push for higher production of agricultural products. It is well known that
exposure to high doses of pesticides can cause acute poisoning, and even result in
death. On the other hand, even chronic exposure to low doses can have various health effects. The aim of this paper is to present the most studied human health
risks due to the use of pesticides, and to underline the important characteristics
necessary for better understanding yyand preventing these effects.
Humans can be exposed to pesticides in various ways, and their exposure
varies in the level, duration, type of acti...ve substance, as well as the characteristics
of the exposed subject. Most common potential effects of pesticide exposure are
lymphomas, Parkinson’s disease, endocrine disruption, and immunotoxicity. Some
authors have connected pesticide exposure with breast, prostate, and brain cancer.
The main mechanism of toxicity of pesticides is believed to be oxidative stress,
leading to the damage of genetic material in the cells and causing various effects.
Proper use of pesticides, following the principles of occupational health and
safety, as well as environmental protection, is the only way to reduce the risk of
adverse health effects of pesticides.
Кључне речи:
пољопривреда / хронична изложеност / малигна обољења / дијабетес мелитус / Паркинсонова болест / agriculture / long term exposure / cancer / diabetes mellites / Parkinson’s diseaseИзвор:
Коришћење пестицида у биљној производњи и заштита животне средине, 2019, 217-227Издавач:
- Београд : Српска академија наука и уметности
Финансирање / пројекти:
- Развој технолошких процеса за третман отпадних вода енергетских постројења применом чистије производње (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-34009)
- Биомаркери оштећења и дисфункције органа (RS-MESTD-Basic Research (BR or ON)-175036)
Напомена:
- Научни скупови / Српска академија наука и уметности ; књ. 181. Одељење хемијских и биолошких наука ; књ. 16
Колекције
TY - CONF AU - Булат, Петар AU - Мандић-Рајчевић, Стефан PY - 2019 UR - https://dais.sanu.ac.rs/123456789/10060 AB - Пестициди представљају широку групу хемијских супстанци које се користе да униште или смање негативно дејство инсеката, гљива, нежељених биљака, као и глодара. Ове супстанце су у широкој упо- треби – од стамбеног простора, где се користе за борбу против комараца, до обала река, њива, али и болница и других јавних установа. Њихова употреба у модерној пољопривреди у порасту је последњих деценија, примарно због пораста броја становника, а самим тим и све веће потребе за храном, затим промене начина исхране, на пример становништва у Азији, али и због одре- ђених климатских промена. Опште је познато и прихваћено да пестициди, у високим дозама, могу изазвати акутно тровање, које се манифестује тешком клиничком сликом, а може довести и до смрти. Међутим, и хронично излага- ње пестицидима може довести до појаве различитих обољења. Циљ овог рада је да представи најзначајније здравствене ризике код људи који могу настати услед примене пестицида, као и да укаже на битне ка- рактеристике неопходне за боље разумевање и превенцију ових ризика. Људи су изложени пестицидима на различите начине, а ова изложеност разликује се и по интензитету, трајању, типу супстанце, па и по самим карактеристика- ма субјеката који су изложени. Ефекти по здравље који се најчешће помињу у вези са изложеношћу пестицидима су лимфоми (Хоџкин и нон-Хоџкин), Паркинсонова болест, и поремећај функције ендокриног система. Поједини аутори довели су изложеност пестицидима и у везу са настајањем рака дојке, простате, као и тумора мозга. Верује се да је основни механизам токсично- сти већине пестицида оксидативни стрес, а који може изазвати и оштећења генетског материјала ћелија и на тај начин довести до појаве и развоја разли- читих ефеката. Правилна употреба пестицида од стране обучених особа, уз пошто- вање принципа заштите на раду, као и заштите животне средине, једини је начин да се ризик по здравље, услед употребе ових токсичних супстанци, сведе на минимум. AB - Pesticides are a wide group of chemical substances which are used to destroy or reduce the negative effects of insects, fungi, plants, as well as rodents. These substances are widely used – from agricultural fields to hospitals or even homes. Modern agriculture is difficult to imagine without pesticides, as the growing population, the increase in the use of meat in Asia and Africa, and climate changes, push for higher production of agricultural products. It is well known that exposure to high doses of pesticides can cause acute poisoning, and even result in death. On the other hand, even chronic exposure to low doses can have various health effects. The aim of this paper is to present the most studied human health risks due to the use of pesticides, and to underline the important characteristics necessary for better understanding yyand preventing these effects. Humans can be exposed to pesticides in various ways, and their exposure varies in the level, duration, type of active substance, as well as the characteristics of the exposed subject. Most common potential effects of pesticide exposure are lymphomas, Parkinson’s disease, endocrine disruption, and immunotoxicity. Some authors have connected pesticide exposure with breast, prostate, and brain cancer. The main mechanism of toxicity of pesticides is believed to be oxidative stress, leading to the damage of genetic material in the cells and causing various effects. Proper use of pesticides, following the principles of occupational health and safety, as well as environmental protection, is the only way to reduce the risk of adverse health effects of pesticides. PB - Београд : Српска академија наука и уметности C3 - Коришћење пестицида у биљној производњи и заштита животне средине T1 - Здравствени ризици услед примене пестицида T1 - Health risks of pesticide use SP - 217 EP - 227 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_10060 ER -
@conference{ author = "Булат, Петар and Мандић-Рајчевић, Стефан", year = "2019", abstract = "Пестициди представљају широку групу хемијских супстанци које се користе да униште или смање негативно дејство инсеката, гљива, нежељених биљака, као и глодара. Ове супстанце су у широкој упо- треби – од стамбеног простора, где се користе за борбу против комараца, до обала река, њива, али и болница и других јавних установа. Њихова употреба у модерној пољопривреди у порасту је последњих деценија, примарно због пораста броја становника, а самим тим и све веће потребе за храном, затим промене начина исхране, на пример становништва у Азији, али и због одре- ђених климатских промена. Опште је познато и прихваћено да пестициди, у високим дозама, могу изазвати акутно тровање, које се манифестује тешком клиничком сликом, а може довести и до смрти. Међутим, и хронично излага- ње пестицидима може довести до појаве различитих обољења. Циљ овог рада је да представи најзначајније здравствене ризике код људи који могу настати услед примене пестицида, као и да укаже на битне ка- рактеристике неопходне за боље разумевање и превенцију ових ризика. Људи су изложени пестицидима на различите начине, а ова изложеност разликује се и по интензитету, трајању, типу супстанце, па и по самим карактеристика- ма субјеката који су изложени. Ефекти по здравље који се најчешће помињу у вези са изложеношћу пестицидима су лимфоми (Хоџкин и нон-Хоџкин), Паркинсонова болест, и поремећај функције ендокриног система. Поједини аутори довели су изложеност пестицидима и у везу са настајањем рака дојке, простате, као и тумора мозга. Верује се да је основни механизам токсично- сти већине пестицида оксидативни стрес, а који може изазвати и оштећења генетског материјала ћелија и на тај начин довести до појаве и развоја разли- читих ефеката. Правилна употреба пестицида од стране обучених особа, уз пошто- вање принципа заштите на раду, као и заштите животне средине, једини је начин да се ризик по здравље, услед употребе ових токсичних супстанци, сведе на минимум., Pesticides are a wide group of chemical substances which are used to destroy or reduce the negative effects of insects, fungi, plants, as well as rodents. These substances are widely used – from agricultural fields to hospitals or even homes. Modern agriculture is difficult to imagine without pesticides, as the growing population, the increase in the use of meat in Asia and Africa, and climate changes, push for higher production of agricultural products. It is well known that exposure to high doses of pesticides can cause acute poisoning, and even result in death. On the other hand, even chronic exposure to low doses can have various health effects. The aim of this paper is to present the most studied human health risks due to the use of pesticides, and to underline the important characteristics necessary for better understanding yyand preventing these effects. Humans can be exposed to pesticides in various ways, and their exposure varies in the level, duration, type of active substance, as well as the characteristics of the exposed subject. Most common potential effects of pesticide exposure are lymphomas, Parkinson’s disease, endocrine disruption, and immunotoxicity. Some authors have connected pesticide exposure with breast, prostate, and brain cancer. The main mechanism of toxicity of pesticides is believed to be oxidative stress, leading to the damage of genetic material in the cells and causing various effects. Proper use of pesticides, following the principles of occupational health and safety, as well as environmental protection, is the only way to reduce the risk of adverse health effects of pesticides.", publisher = "Београд : Српска академија наука и уметности", journal = "Коришћење пестицида у биљној производњи и заштита животне средине", title = "Здравствени ризици услед примене пестицида, Health risks of pesticide use", pages = "217-227", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_10060" }
Булат, П.,& Мандић-Рајчевић, С.. (2019). Здравствени ризици услед примене пестицида. in Коришћење пестицида у биљној производњи и заштита животне средине Београд : Српска академија наука и уметности., 217-227. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_10060
Булат П, Мандић-Рајчевић С. Здравствени ризици услед примене пестицида. in Коришћење пестицида у биљној производњи и заштита животне средине. 2019;:217-227. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_10060 .
Булат, Петар, Мандић-Рајчевић, Стефан, "Здравствени ризици услед примене пестицида" in Коришћење пестицида у биљној производњи и заштита животне средине (2019):217-227, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_10060 .