Development of new technologies for modern and sustainable production of vegetables

Link to this page

info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31036/RS//

Development of new technologies for modern and sustainable production of vegetables (en)
Развој нових технологија за савремену и одрживу производњу поврћа (sr)
Razvoj novih tehnologija za savremenu i održivu proizvodnju povrća (sr_RS)
Authors

Publications

Избор земљишта и потребе поврћа за водом

Илин, Жарко; Адамовић, Борис; Војиновић, Ђорђе

(Београд : Српска академија наука и уметности, 2021)

TY  - CONF
AU  - Илин, Жарко
AU  - Адамовић, Борис
AU  - Војиновић, Ђорђе
PY  - 2021
UR  - https://dais.sanu.ac.rs/123456789/13194
AB  - Специфичност у развијености кореновог система, његова
слаба усисна моћ, развијеност у односу на надземну вегетативну масу, висок
економски и укупан биолошки принос, мали садржај суве материје и висок
садржај воде у вегетативним и генеративним органима, различито време и
начини сетве, односно, садње разлози су због чега поврће има повећане захтеве за земљиштем и водом. Приликом избора земљишта за гајење поврћа,
у различитим системима производње, неопходно је обратити пажњу на следеће особине: нагиб (инклинација) терена, ниво подземних вода, закоровљеност земљишта, експозицију терена, тип и плодност земљишта.
Због вероватних климатских промена, глобалног и регионалног карактера, долази до великог смањења просечне резерве квалитетне воде за
пиће и наводњавање. Имајући у виду поменуту чињеницу треба истаћи да
интензивна повртарска производња се не може замислити без додатног наводњавања читаве године на отвореном пољу и у различитим облицима и
типовима заштићеног простора. У сушним годинама падне свега 190‒200
mm. Поред количине падавина пресудан значај на обезбеђеност поврћа водом има распоред падавина у току вегетације. То значи да је дефицит падавина у зависности од биљне врсте и дужине вегетације, начина и времена
производње на нивоу од 150 до 550 mm, минимум 40‒80 mm код врста кратке
вегетације. Критичан сушни период се јавља током априла и маја месеца у условима сувог пролећа и током друге половине јуна па све до краја септембра,
понекад и у првој половини октобра месеца. Заливна норма је условљена типом земљишта, фазом раста и развића, дубином кореновог система, дневном
потрошњом воде на евапотранспирацију и техничким карактеристикама
система за наводњавање. Потрошња воде на евапотранспирацију у повртарству се креће од 1,0 пa до преко 6,5 mm дневно у зависности од усева и суме
радијације у Ј/cm2
 или W/m2.
AB  - Vegetables have high water requirements due to a specific structure of
their root system, its low suction power, root development in comparison to
aboveground vegetative mass, high economic and total biological yields, low dry
matter content and high water content in the vegetative and generative organs, as
well as different dates and ways of planting. When selecting the soil for vegetable
growing in various production systems, it is necessary to take into account the
following aspects: slope (degree of inclination) of the land, groundwater level,
weediness of the soil, field exposure, soil type and fertility.
Due to probable climate changes of global and regional character, average
reserves of quality drinking water and irrigation water are dramatically decreasing.
Bearing in mind this fact, it should be pointed out that intensive vegetable growing
is unlikely without additional irrigation throughout the year, both in the open
field and various greenhouses. Dry years see only 190‒200 mm precipitation. In
addition to the quantity of precipitation, the distribution of precipitation during
the growing period is also crucial for water supply to the vegetables. This means
that 150‒550 mm precipitation marks the deficit level depending on the crop
species, growing period, mode and time of growing, with the minimum of 40‒80
mm for species with a short growing period. The critical dry periods include
April and May (dry spring) and from the second half of June until late September,
stretching even to mid-October in some cases. Watering norm depends on the
soil type, growth and development phases, the depth of the root system, daily
water consumption due to evapotranspiration and technical characteristics of
the irrigation system. Water consumption due to evapotranspiration in vegetable
production ranges from 1.0 to over 6.5 mm per day, depending on the crop and
sum of radiation (Ј/cm2
 or W/m2).
PB  - Београд : Српска академија наука и уметности
C3  - Рационално коришћење земљишта и вода у Србији
T1  - Избор земљишта и потребе поврћа за водом
T1  - Selection of soils and water requirements for vegetables
SP  - 259
EP  - 276
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_13194
ER  - 
@conference{
author = "Илин, Жарко and Адамовић, Борис and Војиновић, Ђорђе",
year = "2021",
abstract = "Специфичност у развијености кореновог система, његова
слаба усисна моћ, развијеност у односу на надземну вегетативну масу, висок
економски и укупан биолошки принос, мали садржај суве материје и висок
садржај воде у вегетативним и генеративним органима, различито време и
начини сетве, односно, садње разлози су због чега поврће има повећане захтеве за земљиштем и водом. Приликом избора земљишта за гајење поврћа,
у различитим системима производње, неопходно је обратити пажњу на следеће особине: нагиб (инклинација) терена, ниво подземних вода, закоровљеност земљишта, експозицију терена, тип и плодност земљишта.
Због вероватних климатских промена, глобалног и регионалног карактера, долази до великог смањења просечне резерве квалитетне воде за
пиће и наводњавање. Имајући у виду поменуту чињеницу треба истаћи да
интензивна повртарска производња се не може замислити без додатног наводњавања читаве године на отвореном пољу и у различитим облицима и
типовима заштићеног простора. У сушним годинама падне свега 190‒200
mm. Поред количине падавина пресудан значај на обезбеђеност поврћа водом има распоред падавина у току вегетације. То значи да је дефицит падавина у зависности од биљне врсте и дужине вегетације, начина и времена
производње на нивоу од 150 до 550 mm, минимум 40‒80 mm код врста кратке
вегетације. Критичан сушни период се јавља током априла и маја месеца у условима сувог пролећа и током друге половине јуна па све до краја септембра,
понекад и у првој половини октобра месеца. Заливна норма је условљена типом земљишта, фазом раста и развића, дубином кореновог система, дневном
потрошњом воде на евапотранспирацију и техничким карактеристикама
система за наводњавање. Потрошња воде на евапотранспирацију у повртарству се креће од 1,0 пa до преко 6,5 mm дневно у зависности од усева и суме
радијације у Ј/cm2
 или W/m2., Vegetables have high water requirements due to a specific structure of
their root system, its low suction power, root development in comparison to
aboveground vegetative mass, high economic and total biological yields, low dry
matter content and high water content in the vegetative and generative organs, as
well as different dates and ways of planting. When selecting the soil for vegetable
growing in various production systems, it is necessary to take into account the
following aspects: slope (degree of inclination) of the land, groundwater level,
weediness of the soil, field exposure, soil type and fertility.
Due to probable climate changes of global and regional character, average
reserves of quality drinking water and irrigation water are dramatically decreasing.
Bearing in mind this fact, it should be pointed out that intensive vegetable growing
is unlikely without additional irrigation throughout the year, both in the open
field and various greenhouses. Dry years see only 190‒200 mm precipitation. In
addition to the quantity of precipitation, the distribution of precipitation during
the growing period is also crucial for water supply to the vegetables. This means
that 150‒550 mm precipitation marks the deficit level depending on the crop
species, growing period, mode and time of growing, with the minimum of 40‒80
mm for species with a short growing period. The critical dry periods include
April and May (dry spring) and from the second half of June until late September,
stretching even to mid-October in some cases. Watering norm depends on the
soil type, growth and development phases, the depth of the root system, daily
water consumption due to evapotranspiration and technical characteristics of
the irrigation system. Water consumption due to evapotranspiration in vegetable
production ranges from 1.0 to over 6.5 mm per day, depending on the crop and
sum of radiation (Ј/cm2
 or W/m2).",
publisher = "Београд : Српска академија наука и уметности",
journal = "Рационално коришћење земљишта и вода у Србији",
title = "Избор земљишта и потребе поврћа за водом, Selection of soils and water requirements for vegetables",
pages = "259-276",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_13194"
}
Илин, Ж., Адамовић, Б.,& Војиновић, Ђ.. (2021). Избор земљишта и потребе поврћа за водом. in Рационално коришћење земљишта и вода у Србији
Београд : Српска академија наука и уметности., 259-276.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_13194
Илин Ж, Адамовић Б, Војиновић Ђ. Избор земљишта и потребе поврћа за водом. in Рационално коришћење земљишта и вода у Србији. 2021;:259-276.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_13194 .
Илин, Жарко, Адамовић, Борис, Војиновић, Ђорђе, "Избор земљишта и потребе поврћа за водом" in Рационално коришћење земљишта и вода у Србији (2021):259-276,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_13194 .