Обредна исхрана у Војводини, Енциклопедијски речник термина. Матица српска.

Link to this page

Обредна исхрана у Војводини, Енциклопедијски речник термина. Матица српска.

Authors

Publications

Од клот пасуља до сарми са сојом – Пост кроз народну традицију Срба у српском и румунском Банату

Аксић, Нина

(Темишвар : Савез Срба у Румунији, Центар за научна истраживања и културу Срба у Румунији, 2023)

TY  - JOUR
AU  - Аксић, Нина
PY  - 2023
UR  - https://dais.sanu.ac.rs/123456789/14839
AB  - Истраживања традиционалне културе, са посебним акцентом на обредну 
исхрану, на територији српског и румунског Баната, вршена су дужи низ година у оквиру два пројекта – „Истраживање историје и културе Срба у Румунији”, у организацији Научног центра при Савезу Срба у Румунији (Темишвар, Румунија) и „Култура исхране у Војводини кроз обредну праксу. 
Лингвистички и етнолошки аспект“ и „Култура исхране у Војводини – Лингвистички и етнолошки аспект“, чији је носилац била Матица српска (Нови 
Сад, Србија). Као учесник прво поменутог пројекта желим да издвојим један 
од сегмената из богатих забелешки са терена које се односе на обредну храну 
у посту и представим сличности које се уочавају у традиционалним обрасцима, али и запаженим променама код Срба са обе стране државне границе. У раду ће бити приказани некадашњи и садашњи начини и мотиви поста, као и процес припреме обредне посне хране. Један од постављених циљева у раду је да се осветле друштвено-политичко-економске околности за одржавање / не одржавање поста, односно, да се укаже на промене настале током времена, па самим тим и на једну нову слику традиционалне културе. Кроз представљање краћих сегмената транскрипата и коментара аутора текста, приказаће се не сȃмо богатство грађе, већ и идентитетски елементи који спајају српски народ раздвојен државном границом.
AB  - Research of traditional culture, with a special emphasis on ceremonial nutrition, on 
the territory of Serbian and Romanian Banat, have been carried out for many years 
within two projects – „Exploring the history and culture of Serbs in Romania“,
organized by the Scientific Centre at the Union of Serbs in Romania (Timisoara, 
Romania) and „The culture of nutrition in Vojvodina through ceremonial practice. 
Linguistic and ethnological aspect“ and „The culture of nutrition in Vojvodina. 
Linguistic and ethnological aspect“, owned by Matica srpska (Novi Sad, Serbia). 
As a participant in the first mentioned project I want to extract one of the segments 
from the rich notes from the field relating to the ceremonial nutrition in the fast 
and present the similarities observed in traditional forms, but also notable changes 
in Serbs on both sides of the state border. The work will show past and present 
methods and motives of fasting as well as the process of preparing ceremonial 
fast food. One of the goals set out in the work is to illuminate socio-political-economic circumstances for maintaining / not maintaining fasting, i.e., to point out 
changes made over time and therefore a new picture of traditional culture. Through 
the presentation of shorter segments of transcripts and comments from the author 
of the text, it will show not only the richness of the timber, but also the identity 
elements that connect the Serbian people separated by the state border.
PB  - Темишвар : Савез Срба у  Румунији, Центар за научна истраживања и културу Срба у Румунији
PB  - Темишвар : Филолошки,  историјски и теолошки факултет Западног  универзитета у Темишвару
PB  - Ниш : Филозофски факултет Универзитета у Нишу
T2  - Исходишта / Originations
T1  - Од клот пасуља до сарми са сојом – Пост кроз народну традицију Срба у српском и румунском Банату
T1  - From „Klot“ Beans to Sarma with Soybean – Fasting through the Folk Tradition of Serbs in Serbian and Romanian Banat
SP  - 9
EP  - 23
VL  - 9
DO  - 10.46630/ish.9.2023.1
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_14839
ER  - 
@article{
author = "Аксић, Нина",
year = "2023",
abstract = "Истраживања традиционалне културе, са посебним акцентом на обредну 
исхрану, на територији српског и румунског Баната, вршена су дужи низ година у оквиру два пројекта – „Истраживање историје и културе Срба у Румунији”, у организацији Научног центра при Савезу Срба у Румунији (Темишвар, Румунија) и „Култура исхране у Војводини кроз обредну праксу. 
Лингвистички и етнолошки аспект“ и „Култура исхране у Војводини – Лингвистички и етнолошки аспект“, чији је носилац била Матица српска (Нови 
Сад, Србија). Као учесник прво поменутог пројекта желим да издвојим један 
од сегмената из богатих забелешки са терена које се односе на обредну храну 
у посту и представим сличности које се уочавају у традиционалним обрасцима, али и запаженим променама код Срба са обе стране државне границе. У раду ће бити приказани некадашњи и садашњи начини и мотиви поста, као и процес припреме обредне посне хране. Један од постављених циљева у раду је да се осветле друштвено-политичко-економске околности за одржавање / не одржавање поста, односно, да се укаже на промене настале током времена, па самим тим и на једну нову слику традиционалне културе. Кроз представљање краћих сегмената транскрипата и коментара аутора текста, приказаће се не сȃмо богатство грађе, већ и идентитетски елементи који спајају српски народ раздвојен државном границом., Research of traditional culture, with a special emphasis on ceremonial nutrition, on 
the territory of Serbian and Romanian Banat, have been carried out for many years 
within two projects – „Exploring the history and culture of Serbs in Romania“,
organized by the Scientific Centre at the Union of Serbs in Romania (Timisoara, 
Romania) and „The culture of nutrition in Vojvodina through ceremonial practice. 
Linguistic and ethnological aspect“ and „The culture of nutrition in Vojvodina. 
Linguistic and ethnological aspect“, owned by Matica srpska (Novi Sad, Serbia). 
As a participant in the first mentioned project I want to extract one of the segments 
from the rich notes from the field relating to the ceremonial nutrition in the fast 
and present the similarities observed in traditional forms, but also notable changes 
in Serbs on both sides of the state border. The work will show past and present 
methods and motives of fasting as well as the process of preparing ceremonial 
fast food. One of the goals set out in the work is to illuminate socio-political-economic circumstances for maintaining / not maintaining fasting, i.e., to point out 
changes made over time and therefore a new picture of traditional culture. Through 
the presentation of shorter segments of transcripts and comments from the author 
of the text, it will show not only the richness of the timber, but also the identity 
elements that connect the Serbian people separated by the state border.",
publisher = "Темишвар : Савез Срба у  Румунији, Центар за научна истраживања и културу Срба у Румунији, Темишвар : Филолошки,  историјски и теолошки факултет Западног  универзитета у Темишвару, Ниш : Филозофски факултет Универзитета у Нишу",
journal = "Исходишта / Originations",
title = "Од клот пасуља до сарми са сојом – Пост кроз народну традицију Срба у српском и румунском Банату, From „Klot“ Beans to Sarma with Soybean – Fasting through the Folk Tradition of Serbs in Serbian and Romanian Banat",
pages = "9-23",
volume = "9",
doi = "10.46630/ish.9.2023.1",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_14839"
}
Аксић, Н.. (2023). Од клот пасуља до сарми са сојом – Пост кроз народну традицију Срба у српском и румунском Банату. in Исходишта / Originations
Темишвар : Савез Срба у  Румунији, Центар за научна истраживања и културу Срба у Румунији., 9, 9-23.
https://doi.org/10.46630/ish.9.2023.1
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_14839
Аксић Н. Од клот пасуља до сарми са сојом – Пост кроз народну традицију Срба у српском и румунском Банату. in Исходишта / Originations. 2023;9:9-23.
doi:10.46630/ish.9.2023.1
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_14839 .
Аксић, Нина, "Од клот пасуља до сарми са сојом – Пост кроз народну традицију Срба у српском и румунском Банату" in Исходишта / Originations, 9 (2023):9-23,
https://doi.org/10.46630/ish.9.2023.1 .,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_14839 .