Илин, Соња

Link to this page

Authority KeyName Variants
003fadc1-d7d7-467f-8b49-e0f84424ead1
  • Илин, Соња (1)
Projects
No records found.

Author's Bibliography

Одрживост производње, прераде и спољнотрговинске размене поврћа у Србији

Илин, Жарко; Мутавџић, Беба; Адамовић, Борис; Новковић, Небојша; Илин, Соња

(Београд : Српска академија наука и уметности, 2019)

TY  - CONF
AU  - Илин, Жарко
AU  - Мутавџић, Беба
AU  - Адамовић, Борис
AU  - Новковић, Небојша
AU  - Илин, Соња
PY  - 2019
UR  - https://dais.sanu.ac.rs/123456789/10105
AB  - Производња поврћа у Србији има веома дугу тради-
цију. Гајило се 68 најразличитијих врста поврћа. Има сва обележја про изводње
у региону, на југоистоку Европе, Европи и свету. Гаји се релативно велики број
врста. У Регистру пољопривредног биља је 41 врста поврћа, с тим да већи еко-
номски и привредни значај има око 30 врста најразноврснијег поврћа. Про-
изводи се целе године у башти, на њиви и у различити м облицима и типовима
привременог и сталног заштићеног простора. С обзиром на привредни и еко-
номски значај ове производње циљ рада је да се укаже на могућност обновљи-
вог коришћења природних ресурса у сеоским подручјима Србије уз примену
нових технологија. Коришћени су званичн и статистички подаци Републичког
завода за статистику, Министарства пољопривреде и анкета. Резултати истра-
живања су статистички обрађени. Званична стати стика во ди евиденцију о
производњи 10 повртарских врста и кромпира. У периоду од 2010–2016. го-
дине у просеку се произведе 1.028.789,3 t поврћа и 724.211,0 t кромпира са по-
вршине од 123.676,9 ha (74.616,8 ha десет повртарских врста и 49.060,1 ha кро-
мпира). Поврће се највише произведе у АП Војводини (377.466,6 t), а кромпир
у региону Шумадије и западне Србије (312.898,0 t). Процена је да се у баштама
(48.799 ha) произведе још око 409.240 t поврћа. Осим тога на значајним повр-
шинама се производи кукуруз шећерац (3.433 ha), зачинска паприка (3.558 ha),
боранија (2.558 ha), карфиол (422 ha) и брокола (380 ha) углавном за по требе
прерађивачке индустрије. У сталном заштићеном простору произведе се око
247.202,0 t поврћа са површине од 2.421.8 ha. Процена је да се у привре меном
заштићеном простору произведе још око 120.000,0 t свежег поврћа са површи-
ни од око 3.000,0 ha.
Већина произведеног поврћа намењена је свежој потрошњи, део се
прерађује пре свега замрзавањем, затим сушењем, пастеризацијом, биофер-
ментацијом и у новије време минималном обрадом. Прерађено поврће је на-
мењено домаћем тржишту, а мање количине се извозе. Спољнотрговинска
размена са светом је позитивна. Нажалост, резултати су врло скромни и ни
изблиза се не користе у мери којој би то могло с обзиром на ниво производње
и природне услове.
AB  - Vegetable production in Serbia has a very long tradition, with 68 diff erent
species having been grown here. Serbian vegetable growing has all the characteristics
of vegetable growing in the region, southeast Europe, Europe and the world.
A relatively large number of species are cultivated. Th ere are 41 vegetable species
in the Register of Agricultural Plants, but around 30 species of various vegetables
have greater economic and commercial signifi cance. Vegetables are grown all year
in gardens, on fi elds and in diff erent types of temporary and permanent greenhouses.
Since such production is economically and commercially important, the
aim of this study was to present the possibility of sustainable use of natural resources
in rural areas of Serbia using new technologies. Offi cial statistical data
were collected from the Republic Institute for Statistics, Ministry of Agriculture
and various surveys. Th e results were statistically analysed. Sustainable vegetable production means the volume of production which
can primarily satisfy the demands of Serbian citizens for diff erent vegetables all
year round. Th e food safety of the citizens of Serbia can be accomplished by combining
garden production, fi eld production and specialized production on family
commercial farms for fresh consumption and processing and in greenhouses.
Conventional production is dominant, with certain elements of good agricultural
practice. Vegetable production in gardens has all the characteristics of
organic production system. In this system the areas are still very low here, as is the
total production, even though there is demand for products from this production
system from open fi elds and greenhouses.
Offi cial statistics record 10 vegetable species and potato being grown. Th e average
values for the period 2010-2016 were 1,028,789.3 t vegetables and 724,211.0 t
potato being grown on an area of 123,676.9 ha (74,616.8 ha for ten vegetable species
and 49,060.1 ha for potato). Vegetables are mostly grown in Voj vodina (377,466.6
t) and potato in Šumadija region and West Serbia (312,898.0 t). It is estimated
that around 409,240 t vegetables are also produced in gardens (48,799 ha). Apart
from that, sweet corn (3,433 ha), spice pepper (3,558 ha), green beans (2,558 ha),
caulifl ower (422 ha) and broccoli (380 ha) are also produced on signifi cant areas,
mostly for the processing industry. In permanent greenhouses 247,202.0 t of vegetables
are also produced from the area of 2,421.8 ha. It is estimated that around
120,000.0 t of fresh vegetables are grown in temporary greenhouses on an area of
3,000.0 ha. Th e majority of produced vegetables are intended for fresh consumption,
and a portion is processed by freezing, drying, pasteurization, biofermentation
and recently minimal processing. Th e processed vegetables are intended for the
domestic market, while some is exported. Average of 52,092 t vegetables and potato
are processed. Foreign trade exchange is positive. Unfortunately, the results are
low and not as nearly as could be expected considering the level of production and
natural conditions. In the period 2012-2016 the average export was 70,991,994.4
EUR. Th e same period showed the import of 55,840,629 EUR. Th e diff erence of
export over import was 15,151,365.4 EUR.
PB  - Београд : Српска академија наука и уметности
C3  - Обновљиво коришћење природних ресурса у сеоским подручјима Србије
T1  - Одрживост производње, прераде и спољнотрговинске размене поврћа у Србији
T1  - Sustainability of vegetable production, processing and foreign trade exchange in Serbia
SP  - 175
EP  - 198
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_10105
ER  - 
@conference{
author = "Илин, Жарко and Мутавџић, Беба and Адамовић, Борис and Новковић, Небојша and Илин, Соња",
year = "2019",
abstract = "Производња поврћа у Србији има веома дугу тради-
цију. Гајило се 68 најразличитијих врста поврћа. Има сва обележја про изводње
у региону, на југоистоку Европе, Европи и свету. Гаји се релативно велики број
врста. У Регистру пољопривредног биља је 41 врста поврћа, с тим да већи еко-
номски и привредни значај има око 30 врста најразноврснијег поврћа. Про-
изводи се целе године у башти, на њиви и у различити м облицима и типовима
привременог и сталног заштићеног простора. С обзиром на привредни и еко-
номски значај ове производње циљ рада је да се укаже на могућност обновљи-
вог коришћења природних ресурса у сеоским подручјима Србије уз примену
нових технологија. Коришћени су званичн и статистички подаци Републичког
завода за статистику, Министарства пољопривреде и анкета. Резултати истра-
живања су статистички обрађени. Званична стати стика во ди евиденцију о
производњи 10 повртарских врста и кромпира. У периоду од 2010–2016. го-
дине у просеку се произведе 1.028.789,3 t поврћа и 724.211,0 t кромпира са по-
вршине од 123.676,9 ha (74.616,8 ha десет повртарских врста и 49.060,1 ha кро-
мпира). Поврће се највише произведе у АП Војводини (377.466,6 t), а кромпир
у региону Шумадије и западне Србије (312.898,0 t). Процена је да се у баштама
(48.799 ha) произведе још око 409.240 t поврћа. Осим тога на значајним повр-
шинама се производи кукуруз шећерац (3.433 ha), зачинска паприка (3.558 ha),
боранија (2.558 ha), карфиол (422 ha) и брокола (380 ha) углавном за по требе
прерађивачке индустрије. У сталном заштићеном простору произведе се око
247.202,0 t поврћа са површине од 2.421.8 ha. Процена је да се у привре меном
заштићеном простору произведе још око 120.000,0 t свежег поврћа са површи-
ни од око 3.000,0 ha.
Већина произведеног поврћа намењена је свежој потрошњи, део се
прерађује пре свега замрзавањем, затим сушењем, пастеризацијом, биофер-
ментацијом и у новије време минималном обрадом. Прерађено поврће је на-
мењено домаћем тржишту, а мање количине се извозе. Спољнотрговинска
размена са светом је позитивна. Нажалост, резултати су врло скромни и ни
изблиза се не користе у мери којој би то могло с обзиром на ниво производње
и природне услове., Vegetable production in Serbia has a very long tradition, with 68 diff erent
species having been grown here. Serbian vegetable growing has all the characteristics
of vegetable growing in the region, southeast Europe, Europe and the world.
A relatively large number of species are cultivated. Th ere are 41 vegetable species
in the Register of Agricultural Plants, but around 30 species of various vegetables
have greater economic and commercial signifi cance. Vegetables are grown all year
in gardens, on fi elds and in diff erent types of temporary and permanent greenhouses.
Since such production is economically and commercially important, the
aim of this study was to present the possibility of sustainable use of natural resources
in rural areas of Serbia using new technologies. Offi cial statistical data
were collected from the Republic Institute for Statistics, Ministry of Agriculture
and various surveys. Th e results were statistically analysed. Sustainable vegetable production means the volume of production which
can primarily satisfy the demands of Serbian citizens for diff erent vegetables all
year round. Th e food safety of the citizens of Serbia can be accomplished by combining
garden production, fi eld production and specialized production on family
commercial farms for fresh consumption and processing and in greenhouses.
Conventional production is dominant, with certain elements of good agricultural
practice. Vegetable production in gardens has all the characteristics of
organic production system. In this system the areas are still very low here, as is the
total production, even though there is demand for products from this production
system from open fi elds and greenhouses.
Offi cial statistics record 10 vegetable species and potato being grown. Th e average
values for the period 2010-2016 were 1,028,789.3 t vegetables and 724,211.0 t
potato being grown on an area of 123,676.9 ha (74,616.8 ha for ten vegetable species
and 49,060.1 ha for potato). Vegetables are mostly grown in Voj vodina (377,466.6
t) and potato in Šumadija region and West Serbia (312,898.0 t). It is estimated
that around 409,240 t vegetables are also produced in gardens (48,799 ha). Apart
from that, sweet corn (3,433 ha), spice pepper (3,558 ha), green beans (2,558 ha),
caulifl ower (422 ha) and broccoli (380 ha) are also produced on signifi cant areas,
mostly for the processing industry. In permanent greenhouses 247,202.0 t of vegetables
are also produced from the area of 2,421.8 ha. It is estimated that around
120,000.0 t of fresh vegetables are grown in temporary greenhouses on an area of
3,000.0 ha. Th e majority of produced vegetables are intended for fresh consumption,
and a portion is processed by freezing, drying, pasteurization, biofermentation
and recently minimal processing. Th e processed vegetables are intended for the
domestic market, while some is exported. Average of 52,092 t vegetables and potato
are processed. Foreign trade exchange is positive. Unfortunately, the results are
low and not as nearly as could be expected considering the level of production and
natural conditions. In the period 2012-2016 the average export was 70,991,994.4
EUR. Th e same period showed the import of 55,840,629 EUR. Th e diff erence of
export over import was 15,151,365.4 EUR.",
publisher = "Београд : Српска академија наука и уметности",
journal = "Обновљиво коришћење природних ресурса у сеоским подручјима Србије",
title = "Одрживост производње, прераде и спољнотрговинске размене поврћа у Србији, Sustainability of vegetable production, processing and foreign trade exchange in Serbia",
pages = "175-198",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_10105"
}
Илин, Ж., Мутавџић, Б., Адамовић, Б., Новковић, Н.,& Илин, С.. (2019). Одрживост производње, прераде и спољнотрговинске размене поврћа у Србији. in Обновљиво коришћење природних ресурса у сеоским подручјима Србије
Београд : Српска академија наука и уметности., 175-198.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_10105
Илин Ж, Мутавџић Б, Адамовић Б, Новковић Н, Илин С. Одрживост производње, прераде и спољнотрговинске размене поврћа у Србији. in Обновљиво коришћење природних ресурса у сеоским подручјима Србије. 2019;:175-198.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_10105 .
Илин, Жарко, Мутавџић, Беба, Адамовић, Борис, Новковић, Небојша, Илин, Соња, "Одрживост производње, прераде и спољнотрговинске размене поврћа у Србији" in Обновљиво коришћење природних ресурса у сеоским подручјима Србије (2019):175-198,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_10105 .