Приказ основних података о документу
Кулинарско умеће у медијима
Culinary Art in Media
dc.creator | Радојичић, Драгана | |
dc.date.accessioned | 2020-06-19T18:57:16Z | |
dc.date.available | 2020-06-19T18:57:16Z | |
dc.date.issued | 2009 | |
dc.identifier.issn | 0350-0861 | |
dc.identifier.issn | 2334-8259 (online) | |
dc.identifier.uri | http://www.ei.sanu.ac.rs/index.php/gei/article/view/521/465 | |
dc.identifier.uri | https://dais.sanu.ac.rs/123456789/8871 | |
dc.description.abstract | Није ми била намера да овим радом свеобухватно представим царску тему за етнологе и антропологе каква је култура исхране, у оквиру које истраживачи различитих профила проналазе, сваки понаособ, своју подтему. Била ми је жеља да кроз сликовите примере наговестим барем једну страну ове теме, и то базирајући се на свакодневној медијској позорности, јер је храна постала једна од неизоставних тема у било ком медију. Свакодневно нас „засипају“ кулинарским причама, или барем рецептима за справљање различитих јела. На том тржишту у Србији влада културолошко шаренило што ће читаоци лако уочити из овога текста. Култура или некултура питање је сад!? | sr |
dc.description.abstract | The subject of diet culture is beyond the scope of this paper. Therefore, I concentrated on several examples which best illustrate the presence of culinary art and diet in media. That is, I used 72 articles from the magazine Gloria with the food subject (2006-2009). Diet and culinary arts are omnipresent in media globally. As a rule, many offers recommend recipes and items considered traditional, with a wide range of recipes offered in Serbia alone. Internet also offers many web sites with various diets and recipes. All in all, domestic readers of local journals and magazine can find a variety of fashionable recipes from all over the world, most of the time with limited instructions or groceries not easily obtained at the local market. Bon ton is also lacking while diet and food choices continue to saturate all forms of social behavior as well as recipes serving as communication within a given culture. | en |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Београд : Етнографски институт САНУ / Belgrade : Institute of Ethnography SASA | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/147020/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | |
dc.source | Гласник Етнографског института САНУ / Bulletin of the Institute of Ethnography SASA | sr |
dc.subject | Храна | sr |
dc.subject | мода кулинарства | sr |
dc.subject | медији | sr |
dc.subject | култура | sr |
dc.subject | култура | sr |
dc.subject | food | sr |
dc.subject | culinary fashion | sr |
dc.subject | media | sr |
dc.subject | culture | sr |
dc.subject | tradition | sr |
dc.title | Кулинарско умеће у медијима | sr |
dc.title | Culinary Art in Media | en |
dc.type | article | sr |
dc.rights.license | BY-NC-ND | sr |
dcterms.abstract | Radojičić, Dragana; Kulinarsko umeće u medijima; | |
dc.rights.holder | Етнографски институт САНУ | sr |
dc.citation.spage | 93 | |
dc.citation.epage | 106 | |
dc.citation.volume | 57 | |
dc.citation.issue | 1 | |
dc.identifier.doi | 10.2298/GEI0901093R | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |
dc.identifier.fulltext | https://dais.sanu.ac.rs/bitstream/id/33794/bitstream_33794.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_dais_8871 |